NIEUWS

Lees hier het laatste nieuws over ons project.

DTV Nieuws: 'Als we maar met z'n allen die berg opkomen'

 

25 leerlingen van Van Maerlant uit Den Bosch gaan op 21 juni de Mont Ventoux beklimmen om geld in te zamelen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het is de 7e keer dat Van Maerlant een delegatie de berg op stuurt.

Nog twee maanden hebben de leerlingen, en ter voorbereiding doen de scholieren meerdere trainingen. De tweede training is in de Loonse en Drunense Duinen. Niet op een gewone racefiets, maar op een mountainbike. En dat is pittig voor de scholieren. Toch is de Mont Ventoux is een stuk zwaarder. "Van alle verhalen die ik heb gehoord, is de berg flink stijl," roept Femke Mulders. "Ik ben gewend om naar school te fietsen, maar ik denk toch wel dat dit een tikkeltje anders wordt."

Het is een veilige aanname van de derdeklasser. De klim naar de Mont Ventoux, gelegen in het Franse Centraal Massief, is 21 kilometer lang en duurt ongeveer 2,5 uur. Daarbij moeten de leerlingen zo'n 1600 meter klimmen.

Volgens docent Harold Molenschot is de fietstocht heel populair: "We hebben maar een beperkte groep van 25 leerlingen, en leerlingen moeten een pitch maken. Daarin moeten ze laten zien hoe graag ze meewillen."

Doorzettingsvermogen
Het belangrijkste is doorzettingsvermogen, stelt Molenschot. "Je moet blijven gaan. Als je door blijft zetten, dan ga je het zeker halen. De een doet het sneller, de ander langzamer, maar het belangrijkste is dat je leert dat je met doorzettingsvermogen heel ver kunt komen."

Voor Demian van Dam telt niet alleen doorzettingsvermogen. "Ik vind het heel erg leuk om samen met een groep die top te bereiken." Hij is een van de 25 leerlingen die meegaan. "Het belangrijkste vind ik dat we samen de top bereiken. Maakt niet uit hoe lang we erover doen, als we er maar staan."

Organisatie
Mulders fietst niet alleen mee, zij is ook een van de drijvende krachten achter het project. Samen met Demian van Dam en nog twee anderen organiseren zij de reis ernaartoe en zoeken ze sponsoren. Bedrijven kunnen zich inkopen op verschillende 'tiers': goud, zilver en brons. Voor de bedrijven die bereid zijn het meest te betalen, wordt een speciaal wielerdiner georganiseerd.

Daarnaast doen verschillende supermarkten in Den Bosch mee via de statiegeldautomaat. Mensen kunnen hun statiegeld direct doneren aan de leerlingen. Op hun beurt steunen zij weer het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Over de afgelopen jaren hebben de verschillende edities al vele duizenden euro's opgehaald.

DTV maakte ook een video van de training. Deze is hier te bekijken.

Bron: DTV Nieuws